Je huid is constant in ontwikkeling en verandert met de jaren, maar één ding is zeker: ze vormt de fysieke barrière naar de buitenwereld toe. Ze een deel van je dat de meesten in je omgeving van je zien en je ziet haar ook elke dag als je in de spiegel kijkt. Het is geen kwestie van ijdelheid om goed voor je uiterlijk te zorgen, want het heeft ook invloed op ons welzijn of we nu lekker in ons vel zitten of niet.
De miljoenen cosmeticaproducten die voor probleemhuid worden aanbevolen, zijn in feite symptomatische behandelingen met vaak slechts een kortstondig effect. Recente wetenschappelijke onderzoeken hebben een buitengewone manier aan het licht gebracht om de kern van het probleem aan te pakken. Het klinkt in eerste instantie een beetje extreem, maar als je het artikel eenmaal gelezen hebt, zul je het begrijpen:
Consumeer meer vezels om je huid mooi en gezond te houden!
Schone huid is niet steriel
Het is je vast wel al bekend dat we het handhaven van een evenwichtige en gevarieerde darmflora, ofwel het microbioom, beschouwen als een van de belangrijkste pijlers van een goede gezondheid. Er wordt niet zo veel gezegd over het feit dat die microscopische wezens die het spijsverteringskanaal bevolken overal in je lichaam aanwezig zijn. Het klinkt misschien vreemd, maar..
Meer dan 1 000 000 000 piepkleine wezentjes leven op je huid en zijn permanent medebewoners van je lichaam.
Dit is eigenlijk geen groot probleem! Maak van hen je beste vrienden! Je huidmicrobioom in balans houden is de sleutel tot de bescherming, gezondheid en schoonheid van je huid. Moderne huidverzorging heeft zich ook gericht op het behoud van deze natuurlijke barrière, wat betekent dat een steriel schone huid niet langer een winnende tactiek is. Let bij het kiezen van een nieuw cosmeticaproduct op het microbioom-vriendelijke label en vermijd agressieve producten die de beschermende barrière van de huid aantasten.
Schoonheid en het Beest – de eeuwige band tussen je huid en je dikke darm
In verband met de hardnekkige huidproblemen die het leven van veel mensen teisteren, zoals ontstekingen, acne, atopische dermatitis, psoriasis of rosacea, hebben wetenschappers gekeken naar afwijkingen in de samenstelling van het microbioom van de huid. Lange tijd hebben ze geëxperimenteerd met formules die tot doel hadden deze micro-organismen "tot rust te brengen" om chronische symptomen te behandelen.
De laatste jaren is duidelijk geworden dat huidproblemen ook verband houden met een verstoord evenwicht in het microbioom van de spijsvertering. De onderliggende oorzaak van dit fenomeen is ook blootgelegd: de zogenaamde darm-huidas (ofwel gut-skin axis in het Engels) een intern communicatiekanaal vormt dat rechtstreeks tussen de darmen en de huid loopt. De vetzuren, metabolieten en immuun "boodschappers" die door de bacteriën van de darmflora worden geproduceerd, kunnen via deze as de functie en conditie van de huid en de samenstelling van het huidmicrobioom direct beïnvloeden.
Klinkt een beetje extreem, maar het is waar:
Je huid en spijsverteringsstelsel communiceren met elkaar omdat ze onderling verbonden zijn als lichaamsdelen.
Verzorg je huid met een dieet dat je darmflora ondersteunt
Op basis van deze inzichten is het nu een logische aanpak om de gezondheid van je huid te ondersteunen met een darmflora-vriendelijk dieet.
Wat betekent dit precies? Een minimale dagelijkse inname van 30 gram voedingsvezels, een gevarieerd dieet dat rijk is aan vezels en probiotische voedingsmiddelen.
Je voedt je darmflora met vezels uit plantaardig voedsel. Op hun beurt zorgen goed verzorgde bacteriën ervoor dat je gezond blijft:
- ze hebben een gunstige werking op je suiker- en vetstofwisseling,
- ze dragen bij aan je hormoonbalans,
- je hebt een goede kans om ontstekingsprocessen te voorkomen.
Voldoende vezels helpen je om een mooie, gezonde huid te bekomen door je metabolisme en hormonale systeem te stimuleren en ontstekingen op lichaamsniveau te voorkomen.
Het moderne dieet bevat slechts de helft of hoogstens tweederde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels, dus het is de moeite waard om over te schakelen naar een vezelbewuste manier van eten:
- Zorg dat je elke dag een variatie aan vezelrijke groenten, droge peulvruchten, fruit, volle granen, noten en oliezaden op je bord hebt!
- Als je krap in je tijd zit, kan een vezelshake met een combinatie van natuurlijke vezels een mogelijkheid zijn om de ontbrekende 10 gram vezels in te halen, en kan het dienen als een snel ontbijt of tussendoortje.
- Vermijd additieven in je voeding die schadelijk zijn voor de darmflora, zoals kunstmatige zoetstoffen als sucralose en aspartaam.
- Eet regelmatig probiotische voedingsmiddelen zoals zuivelproducten met levende fermenten en gefermenteerde groenten om je darmflora te ondersteunen.
Zorg ervoor dat je de ontbrekende 10 gram vezels inneemt met verschillende soorten vezels, waaronder wateroplosbare en niet-wateroplosbare vezels.
Bonus: micronutriënten, vlotte spijsvertering, ontgifting
Door vezelrijk te eten sla je meerdere vliegen in één klap, want vezelrijk plantaardig voedsel is ook een rijke bron van de micronutriënten die het belangrijkst zijn voor de huid, zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Sommige vezeltypes werken als natuurlijke ontgifters en helpen gifstoffen en schadelijke metabolieten te neutraliseren en te elimineren door de transittijd in het spijsverteringskanaal te verkorten, als een permanente inwendige reinigingsdienst. Je wordt niet alleen beloond met een goed functionerend spijsverteringsstelsel, maar je huid zal ook aanzienlijk minder tekenen vertonen van een overdaad aan voeding.
Take home message
- Bescherm het evenwicht van je darmflora voor een gezonde, mooie huid!
- Zorg dat je minstens 30 gram vezels per dag eet, uit verschillende vezelsoorten en -bronnen!
- Naast je vezelbewuste dieet – en om je huid gezond te houden – is het ook belangrijk om voldoende water te drinken!
- Kies voor cosmetica die het natuurlijke microbioom van je huid respecteren!
- Breng veel tijd door buiten in de frisse lucht, maar vergeet niet om je huid goed te beschermen tegen de zon!
Geraadpleegde literatuur:
Soltész E., Gajda Z. [vert. Vezels zijn goed!] Budapest: BOOOK Kiadó; 2020
Byrd, A., Belkaid, Y. & Segre, J. The human skin microbiome. Nat Rev Microbiol 16, 143–155 (2018). https://doi.org/10.1038/nrmicro.2017.157
Coates M, Lee MJ, Norton D and MacLeod AS (2019) The Skin and Intestinal Microbiota and Their Specific Innate Immune Systems. Front. Immunol. 10:2950. doi: 10.3389/fimmu.2019.02950
Ellis, S.R.; Nguyen, M.; Vaughn, A.R.; Notay, M.; Burney, W.A.; Sandhu, S.; Sivamani, R.K. The Skin and Gut Microbiome and Its Role in Common Dermatologic Conditions. Microorganisms 2019, 7, 550. https://doi.org/10.3390/microorganisms7110550
Gu Y, Zhang W, Zhao W, Zeng X. Investigating causal relationships between the gut microbiota and inflammatory skin diseases: A Mendelian randomization study. Australas J Dermatol. 2024; 00: 1–9. https://doi.org/10.1111/ajd.14231
Salem I, Ramser A, Isham N, Ghannoum MA. The gut microbiome as a major regulator of the gut-skin axis. Front Microbiol. 2018;9:1459. doi:10.3389/fmicb.2018. 01459.
Sinha S, Lin G, Ferenczi K. The skin microbiome and the gut-skin axis. Clin Dermatol. 2021 Sep-Oct;39(5):829-839. doi: 10.1016/j.clindermatol.2021.08.021. Epub 2021 Sep 3. PMID: 34785010.
Szántó M, Dózsa A, Antal D, Szabó K, Kemény L, Bai P. Targeting the gut-skin axis—Probiotics as new tools for skin disorder management? Exp Dermatol. 2019; 28: 1210–1218. https://doi.org/10.1111/exd.14016