Diëtiste aan het woord

Vezelrijk eten - wezenlijk verschil in je leven.

Dat is ook de reden waarom we ons educatieve programma "Diëtiste aan het woord" lanceerden, met elke maand een nieuw artikel geschreven door diëtiste Erzsébet Soltész.

In de maandelijkse live-video's, die je gemakkelijk opnieuw kunt bekijken, praat onze diëtiste met Bálint, de oprichter van activé, over het thema van de maand en ze beantwoordt alle vragen die opduiken.

We krijgen antwoorden op onze vragen van een echte deskundige: Erzsi richt zich in haar vakgebied op vezels, het voorkomen van stoornissen in het koolhydraatmetabolisme en de behandeling daarvan via voeding. Naast haar dagelijkse praktijk houdt ze zich theoretisch en wetenschappelijk bezig met de behandeling van diabetes, insulineresistentie en het metabool syndroom.

Hier kun je nu alle eerdere video's bekijken en de artikelen lezen.


DEEL I: Wereldmicrobioomdag - alles over de darmflora

Bij welke kwaaltjes en ziekten heeft de consumptie van vezels een bewezen gunstig effect?

Wat zijn de recentste onderzoeksresultaten over de effecten van het microbioom op het zenuwstelsel en de stofwisseling?

Waarom speelt de keuze van de vezelbron een rol?

Wat is het belang van de fermenteerbaarheid van vezels?
Hoe kan je elke dag zorgen voor voldoende vezelinname uit verschillende vezelbronnen?

Zijn er omstandigheden waarbij de consumptie van vezels wordt afgeraden?

Hoe kun je het microbioom voeden met probiotische voedingsmiddelen?
In ons eerste live-gesprek gaan we hier dieper op in.

ARTIKEL LEZEN

DEEL II: Vezelbewuste voeding

Hoe kun je een vezelbewust eetpatroon volgen?

Wat kun je doen als je niet genoeg vezels eet? Erzsi helpt je op weg.

Hoe haal je het meeste uit de vezels die je eet?

Welke vezels moet je regelmatig eten en in welke voedingsmiddelen vind je die?
Krijg antwoord op deze vragen in ons tweede live-gesprek.

ARTIKEL LEZEN



DEEL III: Het antwoord van de diëtiste: suiker of zoetstof?

Suiker is niet uit den boze.

Let wel: de hoeveelheid toegevoegde suiker mag de 25 gram per dag niet overschrijden.

Vermijd het los eten van suiker! Wanneer je suiker samen met vezels, eiwitten of vet eet, vertraagt dit de opname van suiker.

Pas op met intensieve kunstmatige zoetstoffen! Van intensieve of (laagcalorische) zoetstoffen is aangetoond dat ze de darmflora aantasten als ze regelmatig worden geconsumeerd.

Als zoetstof: kies dan voor erythritol en stevia.
Daarover ging ons derde live-gesprek.

ARTIKEL LEZEN


DEEL IV: Het verband tussen darmflora en insulineresistentie (IR)

Hoe helpen vezels insulineresistentie en diabetes voorkomen?
Welke invloed heeft je voeding op de koolhydraatstofwisseling?
Wat is verder bepalend voor de bloedsuikerspiegel?
Waarom zijn insulinegevoeligheid en insulinerespons belangrijk?
Hoe ontstaat insulineresistentie en wat kun je eraan doen om deze te voorkomen?
Wat is de glycemische index, de glycemische belasting en wat hebben vezels ermee te maken?
Als je IR hebt, zal ons vierde live-gesprek met veel nuttige tips je interesseren.

ARTIKEL LEZEN

Volg ons op Instagram!

Volg ons op Instagram als je op de hoogte wilt blijven van alle nieuwtjes.

 

Winkelwagen

Sluiten